γρηγορα θα ξεπερασουμε την κριση.........

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Απο Ισοτιμια.

Πώς στήθηκε η μεγάλη απάτη στην ενέργεια



 
Ύποπτες αγοραπωλησίες μετοχών, μεταφορές κεφαλαίων στην Ελβετία και πωλήσεις ρεύματος με ζημιά σε Σκόπια και Αλβανία, των οποίων ερευνάται η κανονικότητα, συνθέτουν ένα δυσώδες σκηνικό σκανδάλου στην ενέργεια, το οποίο μπορεί να φτάνει και τα 300 εκατ. ευρώ, με τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για τρύπα τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα σκάνδαλο, για το οποίο καλούνται αύριο να απολογηθούν στον ανακριτή οι, πριν από λίγες εβδομάδες, μεγάλοι επιχειρηματίες που πούλησαν σε υψηλά τιμήματα τις εταιρείες σε fund αραβορωσικών συμφερόντων. Πρόκειται για τον Βασίλη Μηλιώνη της Hellas Power, και τους Αριστείδη και Αχιλλέα Φλώρο της Energa.
Το παζλ των υπόπτων συμπληρώνουν ο Βρετανός Άλαν Γκέιμπλ, ο Στέφανος Σιαφάκας (φέρεται να έχει μεταφέρει 20 εκατ. ευρώ της Energa στην Ελβετία στην τράπεζα Clariden Lay), ο Νικόλας Δεκόλης, αλλά και τα στελέχη της ΡΑΕ και της ΔΕΣΜΗΕ, που ελέγχονται για απιστία σε βάρος του Δημοσίου, καθώς δεν απέτρεψαν (αν δεν συνέργησαν σ’ αυτό) το σκάνδαλο. Φυσικά αραβορωσικό fund δεν φαίνεται να υπάρχει, και ο περίφημος αγοραστής WorldwideEnergyLimitedείναι μια υπεράκτια εταιρεία με έδρα τα νησιά Μάρσαλ, της οποίας οι εκπρόσωποι δεν είναι γνωστοί με επίσημα έγγραφα.
Αυτό δεν εμπόδισε τους κυρίους Άλαν Γκλέιμπ και Νικόλα Δεκόλη να εμφανίζονται, όπως διαπιστώνει η αρχή για το ξέπλυμα, «ως εκπρόσωποι ρωσοαραβικού fund με την επωνυμία Worldwide Energy Limited, στο οποίο εμφανίζονται να μεταβιβάζονται, ή επιδιώκουν να φανεί ότι μεταβιβάζονται, οι δύο εταιρείες». Από τα στοιχεία των αρχών προκύπτει, πρώτον, ότι η μεταβίβαση της Hellas Power έγινε μέσω υποτιθέμενης αγοραπωλησίας κυπριακής εταιρείας, που ήλεγχε την ελληνική, ώστε να μην χρειαστεί η έγκριση της ΡΑΕ, ενώ για την Energa η μεταβίβαση δεν θεωρείται δεδομένη, καθώς δεν υπάρχουν νομιμοποιητικά έγγραφα εκπροσώπου της Worldwide Energy Limited.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τίμημα για την εξαγορά της Ηellas Power φέρεται να είναι 24 εκατ. ευρώ, όταν μόλις τον Αύγουστο ο κ. Μηλιώνης δαπάνησε 6 εκατ. ευρώ για το 50% της εταιρείας, ώστε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχό της. Η αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, έκαναν φύλλο και φτερό τις κινήσεις που έγιναν στις δύο εταιρείες και καταλήγουν ότι πρόκειται για μια καλοστημένη απάτη, με φορέα ένα fund χωρίς εκπρόσωπο, με στόχο την εξαφάνιση των χρημάτων, ώστε στο τέλος να μην μπορεί να βρεθεί ο αγοραστής.
Η κομπίνα σε όλη της την έκταση άρχισε να γίνεται αντιληπτή με μεγάλη καθυστέρηση, και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο, αφού είχαν προηγηθεί οι πανηγυρικοί της μεταβίβασης των δύο ελληνικών εταιρειών στους υποτιθέμενους Ρώσους-Άραβες επενδυτές.
Τα πρώτα σημάδια συναγερμού είχαν χτυπήσει στην αρχή ξεπλύματος, που επιχείρησε να ελέγξει τι είναι αυτό το περίφημο fund, που αγόρασε δύο, σημαντικού μεγέθους για τα δεδομένα της αγοράς, ηλεκτρικής ενέργειας επιχειρήσεις.
Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε από τον ΔΕΣΜΗΕ πως οι δύο εταιρείες εμφάνιζαν μεγάλες εξαγωγές ρεύματος προς τα Σκόπια και την Αλβανία, εισπράττοντας τιμές χαμηλότερες από αυτές που είχαν πληρώσει για να εισαγάγουν το ρεύμα, που πωλούν στους πελάτες τους! Δηλαδή πουλούσαν με ζημιά. Βέβαια, εδώ το ερώτημα είναι πότε εισέπρατταν και πότε απέδιδαν.
Γιατί οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εισέπρατταν άμεσα, αλλά δεν απέδιδαν, και τα χρήματα ταξίδευαν στο εξωτερικό.
Στη φάκα του ΣΔΟΕ
Ο τελικός συναγερμός σήμανε όταν οι ελληνικές αρχές (ΔΕΣΜΗΕ κυρίως, αλλά και ΡΑΕ) άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι αυξάνονται θεαματικά οι υποχρεώσεις των δύο εταιρειών και ο κίνδυνος κανονιού είναι μεγάλος.
Η αρχή ξεπλύματος πάγωσε όσους λογαριασμούς πρόλαβε, και συγκεκριμένα μόλις 27 εκατ. ευρώ, για να διαπιστωθεί ότι τα υπόλοιπα είχαν κάνει φτερά, και οι υποσχέσεις των εταιρειών ότι θα πλήρωναν τις οφειλές τους ήταν χωρίς αντίκρισμα.
Το παραμύθι σε επίπεδο δημοσιότητας συνεχίστηκε, με την προβολή απαιτήσεων έναντι της ΔΕΗ, κατά το πρότυπο των εταιρειών εναλλακτικών παρόχων τηλεφωνίας, που για να δικαιολογήσουν τα φέσια που έριχναν στον ΟΤΕ, ισχυρίζονταν ότι γίνονταν παράλογες και καταχρηστικές τιμολογήσεις. Όμως, από ό,τι φαίνεται, τα παραμύθια έχουν ένα τέλος. Και το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει το φέσι. Μήπως τα συνήθη υποζύγια, οι Έλληνες φορολογούμενοι;

και οι κυριοι κυριοι κοβουν το ρευμα στον κοσμακη που δεν βγαινει για να πληρωσεις τα 50€ του ρευματος του σπιτιου του . εδω ομως κανανε υπομονη !!! τοσους μηνες μεχρι να τσεπωσουν οι μαγκες ενα καλο μπαγιοκο και να την κανουν με ελαφρα πηδηματακια.........

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου